spot_img
AcasăAnii 2010Recomandări RFI România: iulie 2018

Recomandări RFI România: iulie 2018

Marile vacanțe aduc o muzică diversă și colorată ca un mix de bomboane M&M’s. Diversitatea muzicală caracterizează și-n această lună selecția noastră. Pentru că am reușit să amestecăm cele mai importante genuri și stiluri muzicale: soul (Blow), jazz (Cortex), funk ( Djeug Dhoah), chanson reinterpretat (L.E.J.), electro pop (Bon Voyage Organisation) și chanson electro (Muddy Monk).

BLOW // Power
Blow este unul dintre cele mai bune exemple de magie muzicală. Elementele electronice se amestecă perfect cu cele pop, rock și mai ales cu cele soul. Este ca atunci când Jungle, Apparat și David Gilmour se întâlnesc într-o după amiază caldă și luminoasă de mai. De ce vorbim de magie aici? Pentru că se amestecă toate atăt de bine și atât de natural. Totul este la cheie, închegat, vocea înaltă domină aerian, duo-ul ritmic bass/ tobă dă un groove riguros ca un metronom, iar chitara își face de cap într-un mod spectaculos și își permite mici artificii explozive. Sunt patru tipi, prieteni de multă vreme, se vede și se simte, și înainte de Blow fiecare a cântat și-n alte trupe, cam toate orientate spre rock. Poate așa se explică și tendința de a favoriza chitara în fața celorlalte instrumente.

CORTEX // Troupeau bleu
Când Alain Mion și Alain Gandolfi și-au dat mâna și au format Cortex, se gândeau doar cum să producă un disc influențat de plăcerile lor muzicale. Nume mari, Herbie Hancock, Joe Zawinul sau Chick Corea au stat inițial la baza discului Trupeau Bleu. Este un disc produs în 1975 și are o istorie unică. Troupeau Bleu este un disc uitat și nebăgat în seamă la vremea lui, un disc redescoperit de scena acid jazz și ceva mai târziu și de cea de hip hop, (re)presat și vândut în 10000 de exemplare, vânzări mult mai bune ca cele ale primei ediții. Muzica lor este samplată de foarte mulți artiști moderni ca MF Doom, Madlib, DJ Cam, Tyler, the Creator, Rejjie Snow. Asta arată recunoașterea unui material muzical plin de substanță și mesaj, care a reușit să îmbătrânească superb.

MUDDY MONK // En Lea
Muzica lui Muddy Monk este un apel la nostalgie și aventură. Te seduce rapid prin sonorităși sythwave optzeciste și versuri pline de poezie și de romatism delicat. Textele sale abordează aproape exclusiv tema dragostei. Muddy se alătură unui grup din ce în ce mai mare care folosește textul poetic la fel ca trubadurii chanson-ului, numai că de data asta versurilor le sunt oferite sonorități noi. Este un fel de revenire la sursă, cel puțin din punctul de vedere al mesajului poetic. Poezia franceză își dă întâlnire cu sunetul sintetizatoarelor. Muddy folosește tristețea extremă pentru subiectele sale, la o intensitate ridicată: moarte și despărțire. Așa cum este și cazul En Lea unde un tânăr ce suferă din dragoste își găsește alinarea în brațele altei femei.

L.E.J. // Acrobates
L.E.J. este prescurtarea de la celei trei nume ale componentelor acestui proiect muzical: Lucie, Élisa și Juliette. Fetele au spart gheața în vara lui 2015 cu un fel Stars On 45 (pentru cei care-și mai aduc aminte) numit SUMMER 2015 care condensa în trei minute și jumătate vreo 11 hituri pop. Muzica lor este considerată eclectică și au urmat calea verii lui 2015 până anul ăsta când au lansat primul album cu piese originale, Poupées russes. Acrobates debutează în cel pur mod chanson française, cu cele trei voci aducând un omagiu anilor ‘50 și ‘60. Vocile rămân în permanență în acea zonă și numai producția ne așează în vara lui 2018.

DJEUH DJOAH & LIEUTEANAT NICHOLSON // El Niño
Afro, soul și funk materializat într-un duo francez. Cei doi au avut ceva ezitări până la hotărârea de a produce un prim album în 2015. T’es qui este rezultatul unei munci ce se întinde pe parcursul mai multor ani de colaborare intensă. Muzical ei numesc munca lor într-un fel nemaiîntâlnit: afropean song. În fapt, muzica celor doi este o colecție de piese jazz pop, afro și soul la care se adaugă o producție orientată către funk. În principiu groove-ul nu prea rimează cu limba franceză, dar meritul celor doi este acela ca prin umor și o doză gigantică de prospețime să ne facă să ciulim o ureche.
https://www.youtube.com/watch?v=-K3LnkDiRH4 

BON VOYAGE ORGANISATION // Le grand pari
BVO reușește unul dintre cele mai savante amestecuri muzicale. Disco-pop, jazz fusion, space-funk, pop psychedelic, krautrock și world music sunt amestecate științific de o formație pe care o putem descrie ca pe Place de l’Étoile. Un carrefour (intersecție) muzical înțesat de referințe muzicale ce întră ca într-o centrifugă. Albumul Jungle? Quelle Jungle? (Le grand pari face parte din album) continuă demersul pe care liderul proiectului, Adrien Durand, l-a început cu primele două ep-uri. Muzica lor, dincolo de amestecul stilurilor muzicale, este un voiaj utopic pe trei continente, Africa, Asia și America de sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare piese

Comentarii recente