spot_img
AcasăAnii 2010Recomandări RFI România: iunie 2018

Recomandări RFI România: iunie 2018

De la simplu la complex, așa putem caracteriza luna iunie. Minimalismul Ibeyi față în față cu complexitatea unei orchestre precum Malka Family. Cele șase piese ne conduc prin genuri diferite, spun povești diferite, ca-n final să se alinieze în spatele sloganului: les voix du monde.

Ibeyi este, poate, cea mai interesantă mixtură etnică întâlnită în ultima vreme. Lisa-Kaindé Diaz și Naomi Diaz cântă în franceză, cubaneză, engleză și yoruba, un dialect nigerian vorbit de strămoșii lor înainte să fie luați în sclavie în Cuba. River, al doilea single al duoului, este primul cântec care atrage atenția asupra lor. Piesa este construită pe o platformă de intrumente de percuție peste care vocile gemenelor Diaz se ridică superb. River este de un minimalism splendid, o bună demonstrație că mai puțin înseamnă mai mult.

IBEYI // The River

Lionel și Marie reprezintă în momentul de față unul dintre cele mai cool cupluri muzicale. Puțin punk (e atât de cool să fii punk), ye-ye, cinematic soundtracks, wall of sound marca Spector, iată câteva dintre ele. Dimanche parcă le folosește pe toate și-n plus mai recurge la altele: repetarea unui riff de chitară până la exasperare, bass minimal, și el repetat la infinit, o voce plată (a lui Belin), seacă, enervantă precum cea a unui judecător ce citește o sentință.

THE LIMIÑANAS // Dimanche feat. BERTARND BELIN

Romantic și contemporan, cea mai scurtă caracterizare a tânărului Foé. Numele de scenă este dat după Daniel Defoe, autorul romanului Robinson Crusoé. Poezia este tărâmul lui Foé și de aici și inclinația lui către inspirația puțin clasică. Chiar dacă în prima fază vocea sa pare bolovănoasă, brută și sălbatică, e doar o impresie, vocea fiind doar un instrument cu care el pune în undă amestecul astă de clasic cu contemporan.

FOÉ // Alors Lise

Malka Family face parte din istoria relativ recentă a funk-ului francez. Trupa de 14 muzicieni revine după o mare absență, aproape 20 de ani, cu un nou album, Le Retour Du Kif. Indiscutabil discul este produs la cele mai înalte standarde, cu sunet impecabil, puternic și cu un mimetism perfect pentru perioada de sfârșit de ani ‘70. Cei 14 reușesc un melanj superb între funk, soul și disco peste niște versuri amuzante și vesele (cum altfel?)

MALKA FAMILY // Rêve Orangé

Benjamin Biolay a dat tot timpul impresia că este noul Serge Gainsbourg. Biolay avea toare datele, și ceva în plus, pentru a îl concura pe maestru. Și totuși Gainsbourg rămâne inegalabil. Benjamin Biolay livrează în 2016 cel de al optulea album, Palermo Hollywood. Albumul respiră sunet cinematic de sountrack, spiritul lui Morricone este prezent, iar producția este fascinantă, Biolay apelând la instrumente cu coarde, coruri și, normal, versuri excepționale.

BENJAMIN BIOLAY // Palermo Hollywood

În final tânăra generație, foarte tânăra Naya, o puștoaică de numai 17 ani care a ajuns până în finala The Voice Kids în 2014. A luat lecții de pian de la vârsta de 5 ani, apoi a trecut la tobe, la 10 ani a descoperit The Beatles îndemnată de tatăl său, iar acum studiază chitară după tutoriale de pe net. Stilul său este foarte aproape de cel al pop-ului scandinav, cu o puternică influență electro și o amprentă nostalgică și melancolică, dar de o muzicalitate sublimă.

NAYA // Girl On The Moon

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare piese

Comentarii recente