spot_img
AcasăAnii 2010Recomandări RFI România: august 2018

Recomandări RFI România: august 2018

August, ultima lună a verii, vine cu o alegere foarte dificilă. Greutatea alegerii noastre pentru cele șase piese esențiale ale lunii este dată de valoare crescută a muzicii prezentate și de echilibru dintre stiluri și genuri. Ne încumentăm, totuși, să alegem cu mare strângere de inimă doar șase piese din cele 23 prezentate.

DE LA MONTAGNE // Mon Seul Désir
Îmbarcați-vă pentru una dintre cele mai suave și dulci balade electro pop. Piesa este o trimitere evidentă la o serie de șase tapiserii din Evul mediu, La Dame à la licorne (Doamna și Unicornul). Seria este considerată una dintre cele mai importante lucrări de artă din Evul mediu, iar cinci dintre tapiserii sunt de obicei interpretate ca reprezentând cele cinci simțuri – gust, auz, văz, miros, atingere. Cea de-a șasea afișează cuvintele „À mon seul désir”. Așa că piesa muzicală poate evoca nebunia atracției acestor dorințe pe parcursul unei nopți. Duetul De La Montagne a atras atenția Red Bull Music Academy în 2013 prin minimalismul muzicii practicate. Cântecele lor ne invită la leneveală și sunt inspirate de sunetele jocurilor video de la începutul anilor ‘90.

 

MIOSSEC // La mer, quand elle mord, c’est méchant
Noul album Miossec, “Les Rescapés”, pare, în opinia jurnaliștilor de la Les Inrockuptibles, cel mai bun disc pe care l-a produs până acum artistul. Totul este schimbat în jurul artistului, casă de discuri, echipă, muzicieni. Și totul are și un parcurs logic, moartea prietenului său Rémy Kolpa Kopoul (unul dintre cei mai avizați critici muzicali din Franța), o despărțire, apoi o dragoste fulgerătoare au trasat schimbările în drumul lui Miossec. Căutător al esenței, textele sale sunt crude, directe, dezbrăcate de metafore și puse pe o muzică ce combină clape și ritmuri neobișnuite ce fac ca melodiile să ne ofere focul interior.

 

M, TOUMANI DIABATE, SIDIKI DIABATE, FATOUMATA DIAWARA // Cet air
Matthieu Chedid adică M este un adevărat fenomen pop francez. Până în prezent a adunat 13 premii Victoires de la Musique, iar lucrul ăsta îl face să intre într-o categorie restrânsă a artiștilor francezi. Preudonimul M, demn de un super erou muzical, a fost luat pentru a se distanța de tatăl și bunicul său, dar și pentru că are acelaș sunet precum cuvântul “aime”, adică dragoste. Ultimul său album depășește granițele muzicale obișnuite și alături de Toumani Diabaté și de fiul său Sidiki Diabaté a format grupul Lamomali, care este o derivare a expresiei “l’âme au Mali”. Albumul, care poartă același nume, este considerat de M un disc cu puternice mesaje politice.

 

GRAND CORPS MALADE // Dimanche Soir
Fabien Marsaud cunoscut publicului ca Grand Corps Malade și-a făcut o revenire colosală la începetul acestui an. El a fost invitat în februarie la o emisiune televizată, unde a interpretat live Dimanche Soir, o melodie dedicată soției sale. Tensiunea a fost atât de mare, încât unul dintre invitați a început să plângă. Noul album, Plan B, pune din nou în lumină textul poetic al celui mai cunoscut slamer din hexagon, pentru care muzica a venit ca un accident cu urmări fericite. Titlul albumului are logica sa, Fabien iși imagineză viața ca o succesiune de planuri B, pentru că rareori lucrurile îți ies așa cum le-ai prevăzut.

 

INDOCHINE // Un été français
Mitica trupă Indochine are o perioadă excelentă. În ciuda diferitelor formate în care se vinde muzica, a celor 21 de titluri existente pe versiunea de lux, a faptului că durează peste două ore, albumul “13” este un mare succes. 350000 de copii vândute. Ceea ce începuse cu un gând de a scrie 13 piese scurte, s-a terminat prin a scrie 50 de cântece lungi. Inspirație maximă pentru Nicola Sirkis și companionii săi din Indochine, iar albumul este cu siguranță cel mai bun din ultimii zece ani. Un été français este din punct de vedere muzical în linia clasică Indochine, adică un cântec epic și cu refren foarte cantabil. Dar pe lângă asta este și un cântec angajant, în care se vorbește despre ascensiunea Frontului Național în Franța.

 

CORINE // Épopée solaire feat. JULIETTE ARMANET
Corine a dat strigătul începutului de vară prin aprilie, atunci când și-alansat noul său ep, “Fille de ta région Vol.2”. În cel mai pur stil disco, coafură afro, ochelarii de soare orange, Corine este cu siguranță noua revelație muzicală din hexagon. Disco-glam amuant și festiv, electro-kitsch, Épopée solaire face o aducere aminte a timpurilor de acum 40 de ani, iar imaginea pe care o poate proiecta în mintea noastră este una cu discoteci de noapte, cu oameni îmbrăcați în pantaloni mulați, albi și cu cămăși multicolore și extravagante din satin. Corine este o artistă care exploatează toată emoția optzecistă, iar inspirașia ei vine de la Lio, Niagara sau Les Rita Mitsouko.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare piese

Comentarii recente