spot_img
AcasăAnii 2010Recomandări RFI România: septembrie 2018

Recomandări RFI România: septembrie 2018

Luna septembrie a fost generoasă, pe de o parte, dar și plină de cruzime, pe de altă parte. Spiritul de revoltă francez este mai sărac odată cu dispariția lui Rachid Taha. Artistul tocmai terminase înregistrările la un nou album ce era programat să apară anul viitor, undeva prin ianuarie. Logica ne spune că vom mai avea parte de surprize muzicale din partea lui Taha, cine știe, poate casa de discuri va menține programul de lansare al albumului pentru luna ianuarie.
Piesele “hautement recommandé” pentru luna septembrie sunt tot sub semnul fuziunii, al amestecului savant dozat de stiluri.

TIM DUP // Une envie méchante

Timothée Duperray, pe scurt Tim Dup, și-a făcut prima apariție în 2016 când și-a numit primul cântec după numele trenului ce-l ducea din orașul natal la Paris. O piesă puternică, cu titlu neinspirat (TER Centre), dar care a reușit să-l ducă în atenția criticilor. Primul album l-a lansat anul trecut, se numește “Mélancolie heureuse” și este ceva mai complex, pe ansamblu, făță de prima lui piesă. Tim a adăugat la pop-ul clasic câteva elemente de hip-hop și electro. “Une envie méchante” este un bun exemplu de folosire a strofei hip-hop cu un refren plin de muzicalitate. Pentru că, în esență Tim asta este: un băiat de 22 de ani care suprapune rap-ul cu sofegiul, furia cu calmul.

BRAINBOW // Limousine

Una dintre cele mai complexe trupe noi din Franța, așa se poate scurta maxim descrierea trupei Brainbow. Pe larg este vorba de aceeași fuziune practicate la nivel global, o intersecție de genuri și subgenuri. În cazul de față alăturările sunt surprinzătoare datorită curajului, dar mai ales datorită rezultatului. Afrobeat, pop rock, funky, soul și space rock se amestecă și rezultă o formă ce poartă o amprentă a trecutului (vag Pink Floyd), dar și a prezentului (poate Tame Impala). De urmărit.

FRÀNCOIS ATLAS // A une passante

Frànçois Mary sau Frànçois Atlas dar fără Atlas Mountains are curaj cât carul. Peste câteva zile “Fleurs Du Mal”, album de inspirație baudelaireană. Opt piese ale căror versuri sunt bazate pe scrierile lui Charles Baudelaire, deci putem vorbi despre mai mult decât inspirație. La album participă o serie de vedete pop franceze printre care Juliette Armanet, Voyou, Barbara Carlotti sau Fishbach. “A une passante” este un poem ce nu apare în ediția originală Fleurs Du Mal, ci într-o reeditare, asta nu-l împiedică pe Frànçois să facă o traspunere muzicală splendidă și plină de un sensibil dus până la limită.

PARIS COMBO // Tako Tsubo

Swing-ul reinterpretat este din nou la modă. Paris Combo o dovedește din plin cu unicul melaj de cabaret colorat, elegant jazz, gypsy swing și alternapop. O combinație muzicală care merge până la dependență. Titlul piesei, dar și al albumului apărut la începutul lui 2017, este un termen japonez de descrie efectele cardiologice cât se poate de reale ale unei despărțiri.

CHRISTINE AND THE QUEENS // La Marcheuse

Héloïse Letissier, cunoscută profesional ca Christine And The Queens și mai nou doar Chris, este în fața provocarii albumului doi. După succesul cu “Chaleur humaine”, următorul disc trebuie să fie cel puțin la fel de incisiv și variat. Lansarea noului album are loc in a doua jumătate a lui septembrie și vine la pachet și cu o mică surpriză. “-tine And The Queens” este dată la o parte pentru a rămâne doar Chris. Explicația este drăguță și sună ceva de genul: “am cel mai ciudat și frumos job din lume, unde pot să aleg și să decid cine doresc să devin, și cât de departe pot merge atunci când îmi doresc.” Trăiască Chris!

YELLE // OMG!!!

Yelle este o mică trupă care a ponit de la dorința a doi oameni de a face electropop. Și le-a ieșit atât de bine, încât după 13 ani de cântat împreună, se simt mai bine ca oricând. Oamenii ăștia cântă cel mai pur electropop posibil și merg cu o echilibristică uimitoare pe fanta de lumină dintre mainstream și underground. Este o muzică ce bagă într-un shaker și Prince, și Madonna, și Cyndi Lauper, și Etienne Daho. OMG!!! Este întâi de toate o piesă solară și apoi una de dans. Este o odă adusă soarelui și a puterii lui regenerare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare piese

Comentarii recente