Noiembrie a păstrat linia eclectică, iar diversitatea este din nou cuvântul ce unește alegerile noastre muzicale. Electro, ye-ye, afrobeat, jazz, pop efervescent, acustic și rock marca Johnny Hallyday (foto).
JOHNNY HALLYDAY // J’en parlerai au diable
Jean-Philippe Léo Smet, mult mai cunoscut după numele de scenă Johnny Hallyday, a fost solistul francez creditat cu aducerea rock and roll-ului în Franța. Johnny este o figură iconică care a produs 50 de albume în lunga sa carieră. Cel cu numărul 51, ‘Mon pays c’est l’amour’, a apărut postum în această toamnă, cu toate că a rămas nederminat. Moartea solistului a survenit pe finalul înregistrărilor, iar Johnny a putut finaliza doar 10 din cele 12 piese propuse. Albumul este plin de o încărcătură specială, iar ‘J’en parlerai au diable’ cu atât mai mult cu cât s-a lansat alături de un clip cu imagini din ultimul său turneu, ‘Rester Vivant Tour’.
BREAKBOT // Don’t Stop The Dance feat. DELAFLEUR
Thibaut Jean-Marie Michel Berland, adică Breakbot, este producător și dj, recunoscut mai mult pentru remixurile sale făcute unor nume influente ale muzicii de dans (Royksopp, Chromeo, Digitalism). La un moment dat, în cariera unui producător și remixator se produce o schimbare și se trece la următor nivel, compoziția și piesele proprii. Multe piese interesante apar dintr-o joacă, ba mai mult, dintr-o greșeală. Vrei ceva și îți iese altceva. Așa i s-a întâmplat și lui Breakbot cu ‘Don’t Stop The Dance’. Se juca cu niște plug-in-uri de viori și combinând sunetele a dat peste linia piesei. Apoi și-a chemat prietena pentru a pune voce pe piesă și cam asta este povestea lui ‘Don’t Stop The Dance’.
THE REBELS OF TIJUANA // Erotique
Pop psihedelic, indie pop, ye-ye garage sau tot ce ține de influența anilor 60 care sunt transpuși în epoca modernă. The Rebels Of Tijuana au ceva experiență în spate cu multe albume, piese single, compilații, festivaluri importantea și cântatul n deschiderea unor nume ca The Charlatans. Din păcate trupa elvețiană este cunoscută mai mult în spațiul fracofon, iar lucrul ăsta spune multe despre barierele de limbă ce sunt încă impuse. Trupa a lansat anul ăsta un dublu album înregistrat complet analog. Dar cred că ne vom mai întâlni cu ei aici, așa că despre album vorbim cu prima ocazie.
BIXIGA 70 // Areia
Probabil că Brazilia este una dintre țările cu cel mai mare potențial al muzicii fuziune. Melanjul etnic face posibil lucrul ăsta. Bixiga 70 este grupul care amestecă sublim afrobeatul cu jazz-ul în onoarea lui Fela Kuti. Omagiul merge până la capăt, acel 70 este inspirat din activitatea lui Fela, trupa sa din decada șapte numindu-se The Afrika 70. Este doar inspirație sau ajungem să se confruntăm cu o trupă ce copiază un sound? Credem, mai degrabă, că afrobeat-ul este doar un ingredient muzical, decât o restricție. Pentru că Bixiga 70 face mai mult de atât: stabilește o conexiune muzicală între Brazilia și Africa de vest. ‘Areia’ face parte din al patrulea album al trupei, ‘Quebra Cabeça’, lansat în această toamnă.
NAYA // Quelque chose de toi feat. TOM GRENNAN
O piesă a contrastelor. Vocile celor doi sunt la poli opuși, a lui gravă, puțin răgușită, a ei suavă și delicată. Tom întruchipează imaginea starului indie, iar Naya toată generația de artiste independente pentru care social media a devenit propulsia principală. Dar cei doi se găsesc pe aceeași frecvență pentru că amândoi împart simpatia pentru muzica britanică și-n plus Naya a tot deschis concertele unor artiști britanici ca Declan McKenna sau George Ezra. Quelque chose de toi este un minunat cântec pop în care predomină instrumentele clasice excelent balansate cu vocile celor doi.
DOMINIQUE A // La Poesie
‘Toute latitude’ și ‘La Fragilité’ fac împreună un tot. Sunt o piesă alcătuită din două panouri sonore diferite, dar legate între ele. Ultimul arată o fațetă briliantă a fațetei acustice a lui Dominique A. Iar el nu se oprește aici. Publică și un best of intitulat ‘Ma vie en morceaux’, un disc ce-i urmarește cariera în 28 de cântece. Pe ‘La Poesie’ totul stă în spatele unei chitări acustice și a unui sunet brut, mai puțin prietenos, dar care dă o tesătură plină de personalitate.