Decade:
Anii 2010Recomadări RFI România: ianuarie 2019

Recomadări RFI România: ianuarie 2019

Ianuarie nu ne-a lăsat deloc să respirăm și ne-a pus pe jar cu câteva titluri superbe. Diferite, complexe, colorate.

THYLACINE // Purmamarca

William Rezé s-a hotărât să lase saxofonul în favoarea muzicii electronice. Lucrul ăsta s-a întâmplat în 2012, după mai multe experiețe, mai mult sau mai puțin fericite, prin diverse trupe fără orizont. Și-a dorit un grad mai mare de libertate, să fie singurul care decide direcția sa muzicală. Așa a apărut Thylacine, un proiect care se afla la intersecția dintre Moderat, Four Tet și Massive Attack și care combină puterea plus emoția într-un melaj ce se înscrie foarte bine pentru dancefloor, dar și pentru o călătorie spațială.

CHRISTINE AND THE QUEENS // Comme si

În 2011, Héloïse Letissier era la pământ. A plecat la Londra unde a fost încurajată să devină un star pop. A fost momentul în care a fost inventată Christine, ca tehnică de supraviețuire. Un alter ego care de atunci trece printr-o schimbare continuă, atât pe interior cât și pe exterior. ‘Comme si’ deschide ‘Chris’, al doilea album al artistei, într-o manieră puternică, este o chemare la sensualitate și în același timp este și un cântec de dragoste.

ALLIGATOR // Riviera

Alligator este un noua nestemată indie pop descoperită de fundația La Souterraine, poate cel mai mare promotor de ‘french & francophone pop underground’. Alligator nu descoperă roata, dar reușește să facă una într-o combinație nebănuită de culori. Inspirația vine din anii ‘60, de la pop-ul acelor ani, însă cei doi, Camille și Alexis (iată din nou un duo mixt) aduc acele senzații în anul 2019. Riviera este o piesă ce trebuie să intre de pe acum în play-list-ul de vară.

GRAND CORPS MALADE // Sur La Lune

‘Plan B’, noul disc Grand Corps Malade, este o reîntoacere la rime a lui Fabien Marsaud. Pentru acest al șaselea album, Grand Corps Malade își aruncă privirea către subiecte  cu care empatizează. Oamenii vulnerabili, mai precis refugiații și migranții, reprezintă subiectul central al noului său disc. Fabien încearcă să se pună în ‘pielea lor’ și vorbește în melodiile sale despre vulnerabilități și viitor incert într-o Franță transformată, unde lucrurile sunt zguduite de o identitate nouă care în viziunea lui Fabien trebuie să aibă la bază educația interculturală și pacea.

CASSIUS // I Love U So feat. ORCHESTRE LAMOUREUX

Varianta simfonică a piesei I Love You So este o dovadă în plus că granițele în muzică ar trebui să dispară. O vibrație electronică de aproape două minute este dezvoltată și amplificată în trei minute și jumătate de magie muzicală. Piesa originală a fost lansată în 2011, dar cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate a casei de discuri Ed Banger. Label-ul francez a sărbătorit prin lansarea unui album special, unde Orchestre Lamoureux interpretează clasic cele mai de succes piese lansate de Ed Banger în ultimii 15 ani.

MØME // Sunday

Atunci când nu face surfing, Møme (aka Jérémy Souillart) compune muzică electronică. El și-a transformat propriun van, cu care colindă plajele din Australia, într-un mic studio de producție, iar stilul nomad i se potrivește de minune. Jérémy a crecut la Nisa, așa că se explică sound-ul chillwave pe care o are muzica sa. Totuși influențele muzicale, majoritatea lor, vin din Australia de la artiști ca Flume sau Chet Faker. Iar acestea combinate cu cele din țara de origine, Franța, dau un rezultat original și aproape unic.

spot_img

Articole similare