spot_img
AcasăAnii 2010Recomandări RFI România: aprilie 2019

Recomandări RFI România: aprilie 2019

R’n’b-ul francez stă pe muchia mainstream-ului, este la hit distanță de marile rețele anglo. Sônge este de urmărit și, desigur, de încurajat. Asta la tinere speranțe. De partea cealaltă, Mylene Farmer se descurcă minunat la capitolul consacrați. Între cele două nume plutesc Malik Djoudi, Météo Mirage, Blow și The Pirouettes.

SÔNGE // Crépuscule des Dieux
Sônge (foto) este privită ca o mare promisiune a r’n’b-ul fabricat în Franța. Primele ei cântece, în engleză, sunt niște delicioase povești despre zeități, diavoli și moarte. Océane Belle (numele ei real) are dezavantajul că vine dintr-o țară unde r’n’b-ul nu are o tradiție, probabil ăsta este și motivul pentru care primele piese sunt în engleză. Sônge face parte dintr-o generație de tinere artiste (ca Solange, Christine sau FKA) care are control aproape total asupra creației. Discul „Flavourite CÂL”, tocmai lansat la sfârșitul lui martie este un minunat exemplu despre sound modern și independență muzicală.

MALIK DJOUDI // Belles sueurs
Muzicianul se deschide ca o carte și își împărtățește angoasele cu această nouă piesă. De la debutul foarte promițător au trecut doi ani, iar Malik a revenit anul acest cu al doilea disc, “Tempéraments”. Vocea sa androgină balansând între fragiltate și sensibilitate joacă cartea misterului în noul single “Belles sueurs”. Piesa vine însoțită de un clip care accentueză senzația de incertitudine și mister. Malik se găsește în mijlocul unei societăți secrete, dar nu devoalează rolul său: victimă, momeală sau instigator.

MÉTÉO MIRAGE // Pacifique
Météo Mirage navighează între accentele rock și sunetele sintetice. “Pacifique” este o dulce piesă pop, cu accente romantice și dramatice. Drama este dată de narațiunea gradată a clipului, unde personajul principal suferă o transformare psihică. Minunatul clip este realizat de tânărul și talentatul duo Bleu Désert, în cel mai pur și bun stil retro.

BLOW // The Limits
Am putea s-o încadrăm lejer în categoria electro, dar parcă nu-i suficient. Ce facem cu pop-ul, dar în special cu atitudinea indie? Sunt prezente în codul genetic al acestei trupe într-o proporție pe care nici cel mai fin farmacist n-o poate regla. Avem în față un amestec instabil ce poate exploda de la o măsură la alta. Vocea înaltă a lui Quentin, agrementată de coruri, punctată de producții aeriene și îmbrăcată cu texte cu accente suprarealiste se amestecă splendid cu aranjamentele chitaristului Jean-Etienne, iar  groove-ul rezultat te transportă într-o lume multicoloră de caleidoscop.

THE PIROUETTES // Dans tes yeux
Cel mai fierbinte cuplu din show-bizz-ul francez este din nou în fața noastră cu o piesă desprisă dintr-o lume multicoloră. E foarte plăcut să vezi toată emoția chanson-ului transportată atăt de frumos în prezent. De doi omuleți care nu au nicio experiență proprie legată de stilul ăsta  care continuă să fascineze și să facă tineri prozeliți. Romantism împins la maxim și-n declarațiilor lor atunci când spun că dragostea lor depășește cifra de vânzări.

MYLÈNE FARMER // Des Larmes
Farmer arată cu “Des Larmes” că este deschisă oricărei colaborări. Pe melodie de simte din plin tușa LP și dacă mai presăra câteva fluierături am putea avea senzația că ascultă, varianta franceză a super hit-ului “Other People”. Clipul ce însoțește piesa, în alb și negru, este plin de erotism farmerian care, iată, nu se demodează. Dar ce impresionează cel mai tare este dimensiunea show-urilor ce vor susține noul album: scenă cu deschidere de 70 metri, 150 de artisti implicați și 150 de tone de material.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare piese

Comentarii recente